Új Képes Történelem - múltról az ifjúságnak

Írta: Hegyi Zoltán · Közzétéve 2 éve · MegosztásAz ifjúsági ismeretterjesztés egyik legérdekesebb vállalkozása volt a Képes Történelem sorozata, mivel egyben az általános iskolai történelemoktatás egyik legtöbbet használt segédkönyveként is emlékezhet rá mindenki, aki abban az elmúlt rendszerben volt gyerek. A faliújságra emlékszem, amit rendre ezeknek a könyvnek az erre szánt mellékletéből ollóztunk ki és ragasztottuk fel (tacepaóra, ahogy akkoriban neveztük szép, kínai eredetű szóval) az aktuális tananyagot. Volt amúgy ennek értelme - bevésődött, gyakran alig kiegészítendő formában az időszak történetének váza. És nem volt értelme - mert a faliújsággal bíbelődő pár eminensen kívül erre akkoriban már nemigen vetett ügyet a diák.

 

Mindenesetre az a sorozat sokaknak az első lépés lehetett a múltunk után való érdeklődés kialakulásához - a maga módján még most is népszerű, annak ellenére, hogy a bele foglalt történelemszemlélet bizony igen elavult. A rendszerváltozás után ezért szerettek volna sietve egy új, a szocialista oktatás történelemszemléletétől eltérő nézőpontú sorozattal előállni a kiadók. A befutó a Larousse igényes, elsősorban szintén diákoknak készült sorozata lett, amit 1993-ban kezdett kiadni az Officina Nova - hogy aztán a Magyar Könyvklub vegye át és futtassa évekig. Időközben szintén a Magyar Könyvklub a Helikon kiadóval közösen kiadta tíz kötetben Magyarország történetét is - ugyanebben a formátumban és szellemiségben.

 

Érdekes ez, most a kattintásnyira található töméntelen információ korában sem haszontalanok ezek a könyvek. Mert ennyire jól összefogva és könnyen érthetően tálalva egy internetes keresés nem tárja fel az összefüggéseket - vagy csak rengeteg többletmunkával. A nyolcvanas-kilencvenes évek francia történésztársadalmának krémje dolgozott ezeken a könyveken, és a sorozathoz csatolt magyar sorozat sem marad el ettől a minőségtől. Érdekes, hogy már a világtörténeti sorozat két kötetét is a magyar kiadás szerkesztette hozzá (a szerkesztés Karády Ilona és Szacsvay Péter munkája) az eredeti, tizennyolc kötetes francia sorozathoz; teljesen vállalhatóan. Hiszen ezek a könyvek elsősorban arra lettek kitalálva, hogy érdeklődést keltsenek, és egy szemlélet magvait hintsék el a legfogékonyabb korban. Táplálják és strukturálják a kíváncsiságot...

 

Az Új Képes Történelem sorozata:

 

1.  Az ősrobbanástól a gondolkodó emberig

2.  Ősi kultúrák, születő államok

3.  Az ókori Egyiptom és Hellász története

4.  Róma és a római világ története

5.  Korai civilizációk Európán kívül

6.  Nagy vándorlások szárazföldön és tengeren

7.  Lovagvárak és gótikus katedrálisok

8.  A nagy felfedezések kora

9.  A reneszánsz és a humanizmus fényei

10. Királyok és lázadók küzdelmei

11. Az ész és a vér kora

12. Európa új rendje

13. Az ipar vértelen forradalma

14. A megújuló világ rendje

15. Birodalmak és távoli gyarmatok

16. A megváltozó Európa képe

17. A két nagy háború

18. Mai világunk: Gondok és örömök

19. A modern századvég, amiben élünk

20. A jövő század hajnala

 

 

az Új Képes Történelem Magyarország története sorozata:

 

1. Csorba Csaba: „Árpád jöve magyar néppel”

2. Csorba Csaba: Árpád örökében

3. Csukovits Enikő: Liliom és holló

4. R. Várkonyi Ágnes: Megújulások kora

5. Barta János: A kétfejű sas hatalmában

6. Závodszky Géza – Hermann Róbert: Nemzet születik

7. Estók János: A boldog békeidők

8. Salamon Konrád: A csonka ország

9. Szabó Péter: Erdély képes története

10. Földesi Margit – Szerencsés Károly: A rebellis tartomány

 


Hozzászólások

További bejegyzések