Mi micsoda - könyvkapuk a kíváncsiságnak

Írta: Hegyi Zoltán · Közzétéve 5 éve · Megosztás



"A Mi MICSODA sorozat azokhoz a gyerekekhez szól, akik szívesen indulnak kalandos, képzeletbeli túrákra a tudomány, a technika és a természet világába. Szaklektorok gondoskodnak az ismeretanyag pontosságáról, a szerkesztők pedig arról, hogy ezeket az ismereteket érthető módon adjuk át a gyerekeknek az általános iskolai tudás támogatásaként. Ebben segítenek a nagyszerű fotók és a részletes, színes illusztrációk is. Minden családtag találhat kedvére való témájú és mélységű könyvet ebben a változatos sorozatban. Ne csak a történelem könyvekre gondoljunk: dinós, hüllős, gladiátoros, lovas, állatos, traktoros stb. könyveink arra is lehetőséget adnak, hogy ki-ki a saját érdeklődésének megfelelően mélyedjen el egy-egy témában!" írják a kiadó oldalán a sorozatról a szerkesztői. 


Tény, ez a sorozat a megjelenésekor tarolt - pont a kellő arányban eltalált mélysége miatt. Mert a kíváncsiság természete egy életkorban ilyen: mindenre kiterjed. S csak a belekóstolás után derül ki a gyerek számára, mennyire marad a felszínen az érdeklődése. Ezek a könyvek a látható világ nagyon sok szeletének ízét elhozták a gyerekszobákba - hogy aztán a gyerek a kóstoló után eldönthesse, kíváncsi-e még a bálnák életére, az elektromosságra, az idő mérésének történetére, vagy az ókori Görögországra. Rengetegen gyűjtötték a sorozatot - az egész sorozatot, talán nem is tudva róla, hogy így lehetőséget adnak a fiuknak-lányuknak megtalálni az érdeklődési körét; hogy ebből a rengeteg csodából a gyereket mi érdekli igazán.


Ma, amikor minden egy kattintásra van, ez a sorozat jobban is felértékelődhetne, pont ugyanezért. Hiszen amikor bármi elérhető, az információ bőségében szörföző fiatal hamarabb eltévedhet - egyszerűen nem látva az egészet: azt a rengeteg lehetőséget, ami az éppen bejárt útvonalat körülveszi. Bármi hamar sok lehet neki, vagy épp túl kevés... mert nem a számára jól eltalált úton járna a kíváncsisága által. A világunk nagyon sok csodájára nem esik pillantás így, a tágra nyílt kapukon át; furcsa, de nem is gondolnánk, egy életkorban milyen könnyű a túlságosan tágra nyíló lehetőségek hálójába gabalyodni. 


Ráadásul a képek melletti szavak által a gyerek nem készen kapott látványok sorozatában bámul - amit olvas, azt el is kell képzelnie. Tornáztatja azt, ami az ő korában még színtiszta élvezet megmozgatni, az elméjét, a képzelőerejét. A fantáziáját is megtanulja használni, miközben belekíváncsiskodik, hogy mi micsoda. Becsüljük meg ezt a lehetőséget.




Hozzászólások

További bejegyzések