Meg Cabot - meg a neveletlen hercegnők

Írta: Hegyi Zoltán · Közzétéve 5 éve · Megosztás




Van egy erős időszaka a kamaszkornak, lázadás előtt picivel és lázadás közben is, amikor már bőven keresi fiú és lány a maga identitását, és vadássza azokat a viselkedési mintákat, amiket elővehet a zavarba hozó helyzetekben. Valaha, (nem is olyan) régen ebben az életkorban anyáink Szabó Magda, Gergely Márta, Thury Zsuzsa és a többiek könyveit vették elő, a saját helyük megtalálásához - a pöttyös könyvek sorozatát. Akár szomorú is lehetne, hogy ebben a mesefilmekkel nevelt gyerekekkel bőven rakott korban ezt a szerepet például Meg Cabot könyvei töltik be (ahogy a fiúknak kínál hasonló fogódzókat például Thomas Brezina) - de annyira nem érdemes szomorkodni ezen.




Tény, Meg Cabot egy sokat és könnyen író iparos. De az általában mesei (tündérmesei) környezetben, ahol olyan hősök kerülnek olykor valószínűtlen kalandokba, olyan gyerek-celebek, mint Mia Thermopolis, a neveletlen hercegnő, a problémák java továbbra is valódi kamaszprobléma, s a felkínált megoldások is adaptálhatók egy kevésbé fényes keretek közt zajló kamaszlány-életre is. Lányregények ezek is, mint ahogy a pöttyös könyvek sorozata is (vállaltan) az volt. És nagyon sok ifjú olvasót nevelhet az olvasás szeretetére.


Persze a siker kényszeredett folytatás-gyártása okán végtelenbe nyúló történeteket az ifjú olvasók gyakran előbb unják meg, mint ahogy a sorozat véget ér. De ez egyáltalán nem baj. Abban a minutában, amikor látod: a lányod valójában már unja ezt a flitteres-palotás modern mesevilágot, akkor kell elővenni azokat a könyveket, amik valaha neked jelentettek sokat. Lehet, el kell mesélni hozzá az élet akkori tényeit, hogy élményi kapaszkodója legyen a múlthoz a gyereknek, de beszélgetni szerintem amúgy is remek dolog, ha az ember a gyerekeivel teszi. És az se baj, ha nem un rá - ha újabb és újabb (mese)sorozatokba kezd az ifjú olvasó - egyáltalán nem baj, ha a mai korban valaki picivel tovább maradna gyerek...




Hozzászólások

További bejegyzések