Világsikerek - egy sorozat masszív rajongótáborral

Írta: Hegyi Zoltán · Közzétéve 5 éve · Megosztás






Nem lehet elmenni mellette szó nélkül - íme egy kiadói sorozat, amely húsz év alatt eljutott a kétszázadik kiadványig, és a népszerűsége még ma is töretlen. Átesett néhány formátumváltáson, de az alapjai nem változtak: a thriller szokásos papírkötése helyett tartós kivitel, védőborítóval - mintegy megadva a rangját. Engem sokáig zavart, hogy meglehetősen vegyes volt a felhozatal - de tény, néhány világszerte komoly sikert elérő széria, világsiker tényleg itt kapta meg a magyar megjelenést, mint például Lee Child Jack Reacher-sorozata. Olykor komoly meglepetést okozott: hallatlanul jól szórakoztam Michael Ridpath Sűrű árnyak című regényén például. Mint Tolkien könyve: A Gyűrűk Ura nagy rajongója, nagyon mulatságosnak és gondolatébresztőnek találtam a mai Izlandra, krimibe szőve olvasni a sűrű árnyak mezejéről, meg az Egy Gyűrűről, amely így egy másik műfaj fantázia-realitásába is besurrant. 


A sorozat köteteit felsorolni sem egyszerű, itt van például a moly.hu oldalán található borítóképes lista - hogy fogalmat alkothassunk róla, milyen fába vágnánk a fejszénk, ha egyszer nekiállnánk a begyűjtésüknek. A gerincét amúgy az amerikai krimi- és thriller-termés különböző napilap-listákra felkerült kötetei adják, elég komoly időszakot átölelve, úgyhogy ha valaki arra kíváncsi, hogyan változott a krimi, milyen divatok futottak benne az idővel, választ kap a kérdéseire a sorozat megismerésével. A hidegháború kémtörténeteitől a háborús akcióthrillerig, a tárgyalótermi krimitől a klasszikus magánnyomozásokig, az abúzus-történetektől a terror társadalmi erőszakáig elég sokféle könyv szembejöhet a sorozatban. Az itt megjelent szerzők minél több könyvét hadrendbe állítva - igazából ez a sorozat is kedvez az egy adott szerző stílusába beleszerető, hűséges olvasóknak.


Egy napfényes nyári nap Chicagóban Jack Reacher céltalanul sétálgat az utcán, és szinte beleütközik egy tisztítóból kilépő csinos, fiatal nőbe, aki enyhén sántikál, és mankóját elejtve kis híján kiejti kezéből a frissen tisztított ruhákat. Reacher megáll, hogy segítsen, a lány talpra áll, és egyszerre találják magukat szembe két, hasuknak szegezett fegyverrel. Pergő stílusú, új és új fordulatokkal teli, lebilincselően izgalmas történet az új brit tehetség, LEE CHILD legújabb könyve, amely méltó követője a szerző első sikerének, az ELVARÁZSOLT DOLLÁROK-nak, mely szintén kiadónk gondozásában jelent meg, a VILÁGSIKEREK sorozatban. (Lee Child: Ne add fel könnyen)


Mi köze Van Gogh híres „levágott fülű” önarcképének a Ceausescu pénzmosójából lett amerikai bankárhoz, a tornászbajnoknőből lett bérgyilkoshoz, a japán milliárdoshoz és a brit grófnőhöz? Mire mindez kiderül az izgalmakban korántsem szűkölködő regény végére, az olvasó szinte bejárja a fél világot a festményt és egymást is üldöző szereplők nyomában New Yorktól Londonon, Bukaresten és Moszkván át Tokióig. A szerző könyvei is hasonló utat járnak be: Jeffrey Archer kötetei már több mint 120 millió példányban keltek el világszerte. A volt parlamenti képviselő, aki öt évet töltött a brit alsóházban és tizennégyet a felsőben, Őfelsége börtönét is megjárta. (Talán ezért is járatos a bűn és a felső tízezer világában egyaránt.) A tökéletes másolat a szabadulása után írott első regénye. Az angol lord nem véletlenül lett világhírű, korábbi könyvei is mind a sikerlisták élére kerültek. A kalandokban bővelkedő, finom iróniával átszőtt regényeiben mindig fellelhető a tipikus angol humor, mely rendkívül elegáns írói stílussal párosul. A szerzőtől a Világsikerek sorozatban A tizenegyedik parancsolat és A szerencse fiai című regények olvashatók, de korábbi könyvei is megjelentek magyarul. (Jeffrey Archer: Tökéletes másolat)


Mire képes a hírnévért egy írói ambíciókat dédelgető munkanélküli géplakatos, aki egy nap rátalál szomszédja holttestére – s ezzel együtt élete nagy szerencséjére? A főhős, Brendan Stokes egy lerobbant dublini bérházban várja, hogy elismerjék végre a tehetségét, s egyszer sikeres, többkönyves szerző legyen. Ő neveli egyéves kisfiát, miközben kikapós felesége hajdani közös munkahelyükön, a textilgyárban keresi meg a kenyérrevalót. A kiadók ezalatt rendre utasítják el a tehetségtelennek tűnő Brendan próbálkozásait. A jég azonban egy nap megtörik – az egykor lenézett, felesége által eltartott fiatalember egy csapásra meggazdagszik, és népszerű bestseller-szerzővé válik. Minden pompásan alakul… vagy mégsem? Kiderül Edmund Power sodró lendületű, izgalmas regényéből, amely bőven tartogat meglepő fordulatokat, fejtörőket a Világsikerek sorozat kedvelői számára. (Edmund Power: Az utolsó fejezet)


Mint látszik az idézett fülszövegekből, ezek a könyvek elsősorban szórakoztatni akarnak - de ezzel szerintem nincs semmi baj. Hiszen amit ígérnek, azt az esetek többségében meg is adják: olvasol, és kikapcsolódsz...

Hozzászólások

További bejegyzések