Szakácskönyvek a kínálatunkból - meglepetés áron
Kevés annyira gazdag birodalom van a könyvek világában, mint
a szakácskönyveké. Teljesen érthető - enni jobbára mindenki szeret. Ha a
gyermekkorom nyaraira gondolok, ha nem is elsőre, de mindig eszembe jut a
nagyanyám főztje. Azok az ízek, amiket akarva-akaratlan ma is a legtöbbször
keresek. Emlékszem a receptfüzeteire, a kézzel lekörmölt, nemzedékeken át
öröklődő ízek rejtelmes világára, amit amúgy alig használt - hiszen fejből
tudta (talán pontosabb volna így: tudta a keze), melyik hozzávalóból, vagy fűszerből
mennyi kéne az ételbe.
A szakácskönyveink egy részét ezek a receptek töltik meg -
az úgymond hagyományos magyar konyha receptjei. Horváth Ilona, vagy Rozi néni, Vízvári
Mariska, Frank Júlia, vagy mindenki Laci bácsija ezeket a megörökölt ételeket
kínálja az új idők háziasszonyának - a miért ítélnénk el azt, aki fűszerez
Vegetával, vagy Piros Arannyal, ha a végeredmény finom... Ez is