Könyv – Christian Callec: Borenciklopédia – Gabo Kiadó 2002

Borenciklopédia
+ 149 pont

Borenciklopédia

Christian Callec

Gabo Kiadó, 2002

Kötés: kemény kötés (papír védőborítóval) , 320 oldal

Minőség: jó állapotú antikvár könyv

Leírás: megkímélt, szép állapotban

Kategória: Borászat

Fülszöveg
Enciklopédiánkban kalandos felfedezőútra invitáljuk az olvasót több, mint ezer bor birodalmában, amelynek során több tucat bortermelő oszággal és borkultúrával ismerkedünk meg. Évről évre egyre több nemzet és vidék jelenik meg új borokkal a piacon, és természetesen a fogyasztói igények is folymatosan változnak. A 90-es évek elején már nem lehetett kitartani a régi hit mellett, hogy bort csak a franciák, olaszok, németek, spanyolok és portugálok tudnak készíteni. Görögország, Bulgária, Románia és a voolt jugoszlávia utódállamai sorra felkerültek a bor világtérképére, a magyar borok is újra hírnevet szereztek, de helyet követeltek maguknak olyan távoli országok és vidékek is, mint Chile, Argentína, Ausztrália, illetve Kalifornia. A borvilág tehát szüntelenül átalakulóban van. Ebben a könyvben a fehér-, rozé-, és vörösborok mellett megismerhetjük a világ - többek között Champagne - pezsgőit, valamint az erősített vagy más néven avinált borokat, mint amilyen a sherry és a portói. kitérünk a borok történetére, készítésük műhelytitkaira, a felhasznált szőlők termesztésére, illetve azok esetleges házasítására, valamint szót ejtünk a bor jellegét alapvetően befolyásoló tényezők, az éghajlat és a talaj kitüntetett szerepéről is. Végül természetesen nem maradhat ki a pincemunka különböző fázisainak - az erjesztésnek és érlelésnek - leírása sem. A jó bornak személyisége van, amely meghatározza, milyen körülmények között és milyen hőmérsékleten fogyasztva nyújtja a legtöbb élvezetet. Ennek megválasztásában számos tanáccsal igyekszünk az olvasót segíteni. Ebben a 800 színes képet tartalmazó Borenciklopédiában a szerző többek között - bemutatja a legfontosabb szőlőfajtákat - adatokat közöl a borkultúra kialakulásáról, illetve egyes borok eredetéről - részletesen leírja a borok íz- és aromavilágát, fogyasztási hőmérsékleteket javasol - a híres bortermelő vidékek mellett ismerteti Chile, Kalifornia és más területek borait is - betekintést nyújt a névhasználat és a címkék rejtelmeibe értelmezi napjaink borszakkifejezéseit.

További példányok