Könyv – Somorjai Ádám OSB - Zombori István (szerk.): Episcopus, Archiabbas Benedictinus, Historicus Ecclesiae - Tanulmányok Várszegi Asztrik 70. születésnapjára – METEM 2016

Episcopus, Archiabbas Benedictinus, Historicus Ecclesiae - Tanulmányok Várszegi Asztrik 70. születésnapjára
+ 404 pont

Episcopus, Archiabbas Benedictinus, Historicus Ecclesiae - Tanulmányok Várszegi Asztrik 70. születésnapjára

Somorjai Ádám OSB - Zombori István (szerk.)

METEM, 2016

Kötés: kemény kötés , 616 oldal

Minőség: jó állapotú antikvár könyv

Leírás: megkímélt, szép állapotban

Kategória: Vallástörténet

Utolsó ismert ár: 4040 Ft

Ez a könyv jelenleg nem elérhető nálunk. Előjegyzéssel értesítést kérhet, ha sikerül beszereznünk egy hasonló példányt. Az értesítő levél után Önnek meg kell rendelnie a könyvet.

Fülszöveg
Várszegi Asztrik c. culusi püspök, pannonhalmi főapát 25 esztendeje kezdte meg pannonhalmi főapáti szolgálatát és ugyanannyi ideje áll a Magyar Egyháztörténeti Enciklopédia Munkaközösség (METEM) és a Magyar Egyháztörténeti Vázlatok szerkesztőségének élén. Hosszú ideig vezette a Magyar Katolikus Püspöki Kar Egyháztörténeti Bizottságát, amely nemrég megváltoztatta a nevét, s az új püspökkari bizottságnak szintén tagja. Nevéhez fűződik a Lénárd Ödön Közhasznú Alapítvány megindítása és a pártállami félmúlt egyházi vonatkozásaival foglalkozó konferenciák és publikációk sora. Szolgálati idejére esik a Pannonhalmi Millennium méltó megünneplése, s egy háromkötetes ünnepi emlékkötet, a Mons Sacer kiadása, ugyanúgy számos más értékes publikáció, pl. a Paradisum plantavit, közöttük sorozatok is, amelyek a magyarországi bencés múltat igyekeznek pontosabban feltárni. De az értékes bencés művek mellett olyan "saját" sorozatok is nevéhez fűződnek, mint a METEM-könyvek, az Egyéb kiadványok, a Hasonmás kiadványok, az Egyházlátogatási Jegyzőkönyvek, az Ecclesia Sancta, az Egyetemes Egyház, a Pannonhalmi apátok és főapátok és a Jeles bencés tanáraink. Ha ehhez hozzávesszük a Magyar Egyháztörténeti Vázlatok 1989-2015 közötti évfolyamait is, akkor több mint 240 kötet jelent meg a Főapát irányítása alatt. Mindez magyarul, de emellett német, angol, francia, olasz, lengyel, szlovák és horvát nyelven is, mert a kutatás és kiadás az egész Kárpát-medencét, sőt ezen túl Európát is magába foglalja. Ez egyúttal jelzi, hogy az Ünnepelt személye olyan biztos támasz, akihez őszinte bizalommal fordulhat öreg és fiatal, világi és egyházi, de még más felekezetű szakember is. A kötet jeles szerzői itt közölt tudományos közléseikben tanúskodnak arról, hogy nagyra becsülik az Ünnepelt emberi és szakmai tevékenységét. Egyben kifejezik azt a kívánságukat, hogy ez a munka méltó folytatásra találjon.