Könyv – Horváth Jánosné (összeállította): Borpatika (Gyógyító borok, gyógylikőrök, borral készült ételek) – Parázs Kiadó 1998

Borpatika (Gyógyító borok, gyógylikőrök, borral készült ételek)
+ 64 pont

Borpatika (Gyógyító borok, gyógylikőrök, borral készült ételek)

Horváth Jánosné (összeállította)

Parázs Kiadó, 1998

Kötés: papír / puha kötés , 127 oldal

Minőség: jó állapotú antikvár könyv

Leírás: megkímélt, szép állapotban

Kategória: Borászat

Ez a könyv jelenleg nem elérhető nálunk. Előjegyzéssel értesítést kérhet, ha sikerül beszereznünk egy hasonló példányt. Az értesítő levél után Önnek meg kell rendelnie a könyvet.

Fülszöveg
Ismertető: "A fogyasztás módja és mértéke szerint a bor lehet táplálék, gyógyszer, élvezeti cikk és méreg." Itt most elsősorban a bor gyógyászati értékeit emeljük ki."Minden gyógyszertan vagy hasonló szakkönyv hangsúlyozza, hogy a gyógyszer és a méreg között csak mennyiségi (dózisbeli) különbség van. Természetesen, miként a gyógyszer is méreggé válik, ha az előírtnál vagy a megengedettnél nagyobb dózisban szedi valaki, áll ez a borra is."Az étkezések alkalmával, mértékletesen elfogyasztott egy-két pohár bor nem árthat a szervezetnek. Talán akkor járunk el helyesen, ha ezt a mennyiséget nem lépjük túl, és szem előtt tartjuk az alábbi mondást a borról, mely szerint: "...az egészségesnek a mértékletesség, a betegnek az orvos parancsai szerint kell élnie vele." - Manapság, ha a "bor" szót halljuk, vagy ünnepi asztalokra vagy az alkoholizmusra gondolunk. Pedig a bornak egészségvédő funkciója van.Ez a könyv a borban rejlő gyógyító erőt mutatja be, a borral történő gyógymódokat (visszamenőleg a korábbi időkre is). A bor gyógyszerként való alkalmazását, és a borral készült gyógyszereket, illetve a borterápiákat.Gyógybor, gyógylikőr (borral készült étel) gyümölcsbor recepteket is közöl, és a bor egyéb, egészséget megőrző felhasználási módjaira, a mértékletes fogyasztásra vonatkozóan is irányt mutat.- További ismertető: "Belelapozás".