Könyv – Jane Szerk.: Bowring; Jane Price: Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv – Vince Kiadó 2006

Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
+ 1090 pont

Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv

Jane Szerk.: Bowring; Jane Price

Vince Kiadó, 2006

Kötés: FÜLES, KARTONÁLT , 304 oldal

Minőség: jó állapotú antikvár könyv

Kategória: Nemzetközi konyha

Ez a könyv jelenleg nem elérhető nálunk. Előjegyzéssel értesítést kérhet, ha sikerül beszereznünk egy hasonló példányt. Az értesítő levél után Önnek meg kell rendelnie a könyvet.

Fülszöveg
A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban már a malajziai, a vietnami, a thai és a japán ételek is beköltöznek hétköznapi konyhánkba. Ez a szakácskönyv a Kelet változatos ízvilágát mutatja be gazdag illusztrációs anyag segítségével. A kötet - amelyben hagyományos és új receptek is találhatók, valamint az ázsiai eredetű hozzávalók vásárlására és használatára vonatkozó gyakorlati útmutató - tökéletes kézikönyv az ázsiai ételek otthoni elkészítéséhez. MIT KÍNÁL EZ A KÖNYV? * Az illusztrált kislexikon bemutatja a jellegzetes ázsiai alapanyagokat, és segít abban, hogy ezen alapanyagok hiányában milyen hozzávalókat használhatunk fel az ételek elkészítéséhez. * Az Ázsiai konyha című fejezet röviden ismerteti azokat az eszközöket és főzési technikákat, melyek szükségesek az ételek előkészítéséhez, továbbá tippeket a fűszerek összeállításához. * Színes kétoldalas fotókat közöl a fűszeres mártásokról és hűsítő raitákról; az aromás thai currykrémekről; teákról és gyümölcsfrissítőkről; és még sok másról. * A kísérőszövegek ötleteket adnak ahhoz, hogyan tálaljuk az elkészített ételeket "igazi", ázsiai módon, és bemutatják a hagyományos főzésmódokat. Bár évezredek hagyománya áll mögötte, az ázsiai konyha az utóbbi években ismét divatba jött. Az éttermi főszakácsok Vancouvertől Londonig felveszik repertoárjukba az ázsiai hozzávalókat és főzési technikákat, külvárosi zöldségesek és élelmiszer-áruházak töltik fel polcaikat friss korianderrel és fenyérfűvel, és nem csoda... Az ázsiai étel friss és színes, ízekben gazdag, és soha nem unalmas, vagy fűszerezetlen. Mivel a magok és a zöldségek hangsúlyos szerepet kapnak benne, egészséges, olcsó is, és többnyire gyorsan el lehet készíteni. Bár az általánosítás veszélyes. Az ázsiai étel éppoly sokoldalú és változatos, mint az európai. Míg azonban Európában többnyire azonos hozzávalókon osztoznak, az ázsiai országok olyan főzésmódokat fejlesztettek ki, melyek egyedülállóan csak az övék. Igazi kaland megkóstolni bármelyik fogást. Jó étvágyat! Ízelítő néhány ország jellegzetes ételéből illetve főzési szokásából: Szingapúr és Malajzia Mivel a Maláj-félszigetet és Szingapúr szigeteit csak egy keskeny tengerszoros választja el, sok közöt ételük van. Mindkét ország indiai, muszlim és kínai öröksége érzékelhető a csípős currykban, a közel-keleti ihletésű staykban, a kínai metélt tésztákban és keverve sült húsokban. Ezek a hatások együttesen érvényesülnek az olyan ételekben, mint a laksa, a krémes curryk, vagy a kókusztejben párolt csirke. Szingapúrban a maláj és a kínai főzésmódok kombinálásával jött létre a nonya nevű ételfajta - a kínai kiegyensúlyozottság és a maláj csípősség izgalmas keveréke. Laosz és Kambodzsa A két szomszédos ország sokat köszönhet a mindkettővel határos harmadik, Thaiföld hatásának, és annak a bőséges friss halállománynak, amelyet Kambodzsában a Thai-öbölből, a tenger nélküli Laoszban pedig a Mekong folyóból fognak ki. A halat egyszerűen illatos fűszernövényekkel vagy citrusfélék páclevével főzik meg, míg a többi levest, a hús- és zöldséges ételeket ízesíthetik fokhagymával, borssal, galangálgyökérrel, zöldcitromlevelekkel, és csokornyi friss bazsalikomot, koriandert vagy mentát szórnak rá. Vietnam Vietnam buja zöld földjén sokféle zöldség és fűszernövény terem, melyek friss ízt és illatot adnak a konyhájához. Csokornyi koriandert és mentát szórnak a gőzölgő pho tetejére, ami egy tésztával gazdagított leveses húsétel, és minden utcasarkon kapható. A vietnami ételek alapízét a nuoc nam adja meg, egy halszósz, amit levesekhez és keverve sültekhez adnak, vagy páclevekben fenyérfűvel, zöldcitromlével és chilivel használják, hogy csípős, pikáns ízt adjon a húsnak és a halnak. Japán A japán konyhaművészet a szemet és a szájat egyaránt lenyűgözi. Az ételeket gyönyörűen elrendezve tálalják, és csak a legfrissebb hozzávalókat használják. A japán étel nagyon kevés fűszert tartalmaz; ehelyett a szakácsok arra koncentrálnak, hogy étel összetevőinek természetes ízét emeljék ki. A japán ételek jellegzetes ízét a dashi, a szárított halból és szárított tengeri moszatból készült leves; a rizsborok, a mirin és a szaké; továbbá a szójababból készült miso, tofu és szójaszósz adja meg.